Stoppen met roken

Doei sigaret, doei vieze adem

De één stopt cold turkey, de ander liever met wat hulp. Wellicht werkt voor jou een app of boek het beste, voor de ander kan acupunctuur of persoonlijke coaching juist een uitkomst zijn. Al dan niet in combinatie met nicotinepleisters, om de ontwenningsverschijnselen te verminderen. Wat past bij jou?

Suggesties voor jou

(Nog) geen suggesties beschikbaar

We hebben nog geen gegevens over jou, jouw doelen en jouw gezondheid. Doe mee, zodat we de onderwerpen en categorieën kunnen laten zien die bij je passen.

Iedereen kan meedoen. En het is gratis!

Doe je ook mee?
background

Stoppen met roken

Roken is slecht voor de gezondheid. Het verhoogt de kans op hart- en vaatziekten en kanker en brengt daarnaast nog andere gezondheidsrisico’s met zich mee. Bovendien is roken niet goed voor een gezond gebit. Als je gezond ouder wilt worden is het daarom belangrijk om rookvrij te gaan leven. Steeds meer plekken in Nederland worden rookvrij en ook de rookvrije werkplek wordt steeds meer gemeengoed. Maar hoe kom je nu van je rookverslaving af? Welke hulp is er voorhanden om je te helpen nooit meer te roken?

Nicotine is zeer verslavend, zowel lichamelijk als geestelijk. Rook je meer dan 10 sigaretten op een dag? Dan is de kans groot dat je bij het stoppen last krijgt van ontwenningsverschijnselen. Dat maakt het moeilijker om te stoppen. Hulpmiddelen zoals nicotinepleisters kunnen helpen deze periode te overbruggen. De lichamelijke verslaving aan nicotine zal dan afnemen, maar de drang naar een sigaret (de mentale verslaving) zal blijven bestaan. 

Wil je graag stoppen met roken, denk ten eerste goed aan het doel waarvoor je de stoppoging onderneemt. Misschien moet je vanwege gezondheidsredenen wel direct stoppen met roken om te voorkomen dat je (verder) ziek wordt. Of wil je zwanger worden, dan is het voor de gezondheid van het kind niet verstandig om te roken. Dit kan een stimulans zijn waardoor je het ook echt vol wilt houden. Vind je het lastig om het stoppen helemaal op eigen kracht te doen? Je kunt ook professionele hulp inschakelen bij je stoppoging. Kies dan eerst welke vorm van begeleiding: telefonisch, in een persoonlijk contact of in groepsverband. Bij alle vormen helpt een coach je met het voorbereiden op en het volhouden van het niet roken. Je kunt daarnaast ook bij je huisarts terecht voor medicijnen die het gemakkelijker maken om de afkickverschijnselen te doorstaan. 

Lukt het niet om op de reguliere manier te stoppen met roken, dan zijn er ook alternatieve methoden zoals accupunctuur, hypnose en lasertherapie. Ze kunnen helpen om de gewoonte van roken te doorbreken. Ook zijn deze behandelingen bij uitstek geschikt om die vervelende ontwenningsverschijnselen te verminderen, waardoor volhouden gemakkelijker wordt. Ook medicatie als Champix kan je helpen makkelijker te stoppen. Behandelingen, hulpmiddelen en medicijnen worden in een aantal gevallen ook vergoed door je zorgverzekeraar.

Wil jij graag stoppen met roken en heb je daar een steuntje in de rug bij nodig? Er zijn in Nederland verschillende zelfhulpmiddelen op de markt, van apps en online cursussen tot boeken en nicotinepleisters. Ook de gratis SamenGezond-app kan je helpen om te stoppen met roken. De online coach in de app helpt je met vragen en praktische tips je doel te behalen. 

Download de app